UPLIFT-styret, nå med kvinner i flertall
En beskjeden skredderlærling mottar sitt eksamensbevis. Varaordfører i Nebbi District (fylke) fremhever bragden.
UPLIFTs "Health and Hygiene" bidrar til lave smittetall
For UPLIFT betyr dette at opplæringen i høst har kunnet fortsette uhindret. Det har vi sett ‘ved selvsyn’! I november var Michael Vitols i Uganda, hvorav en uke i UPLIFT-land. Som nevnt i et tidligere brev spres undervisningen på to ‘halve’ klasser med god avstand mellom the learners, og stadig med munnbind. I følge Michaels rapport mente lokale myndigheter at UPLIFTs kursing i Health and Hygiene helt siden i fjor høst kan ha bidratt til de svært lave smittetallene i Nebbi og Zombo.
UPLIFT-kursene har fortsatt uten nye opphold
UPLIFT deler kunnskap om Covid-smittevern

Dette siste har innflytelse på UPLIFTs egen produksjon av munnbind, som kom positivt i gang, men så sent at den nå har stoppet opp. Om det bare er midlertidig vil vise seg.
Klassene i gang igjen etter Covid-19 stegning
Beloved Friends,
We the UPLIFT Mentors, Coordinators and Program Officers are delighted to report that all the 32 literacy classes in both Zombo and Nebbi have started working, that yesterday the Minister for Northern Region visited 6 of the 32 classes and commended UPLIFT for its work and that your moral support and sacri-ficial contributions for the work of UPLIFT... are very precious to our memory and hearts.
With loving and prayerful remembrance,
Hizzaya Hissani for UPLIFT Board”
Tiden er satt på vent
For det er slike ord som etterpå vi tar i bruk, når verden gjennomlever dramatisk endring. Men endringer skjer kontinuerlig – før, under og etter – mens vi stadig er underveis mot bedre tider for alle som har fått plass på den eneste livgivende kloden vi kjenner.

Og midt i det hele, for oss som har levd lenge og enda vil være med en stund til, er det som om dagene forsvinner. Vi skulle så gjerne ha nådd lenger mot det tilsynelatende unnvikende målet, i tid og i utstrekning: Fred på jorden. Og vi innser at det er på høy tid å tilegne oss et virkelig globalt perspektiv – om det så må fremtvinges av små organismer på villspor. For å vri på Robert Browning: “God is in his heaven; but all is not right with the world.”
Health Booklet
Opplegget blir i første omgang å trykke ca. 80 hefter fordelt som gruppesett til fem klasser i Nebbi og fem klasser i Zombo, så vel som til de 10 mentorer som skal prøve ut integrering av denne ’helse-komponenten’ i den vanlige opplæringen til UPLIFT. Det blir spennende.
Kreativt bidrag til UPLIFT
Små keramikkhus i farget glasur er med på å "bygge" UPLIFT
Ønsker å dokumentere resultatene
Fra UPLIFT Graduation i januar: sekunder før ‘certificate’
Årsmøte 30. juni
Gode resulteter også i 2018
Når seremonien begynner, sitter vi ringside skulder ved skulder med fylkesrepresentanter og ordføreren i Erussi Sub-county (kommune).
Det er behov for å evaluere
- Gjennomført erfaringsdeling i grupper
- Demonstrert evne til å hjelpe barn med skolearbeid
- Igangsatt inntektsgivende virksomhet
- Utnevnelse til lokale komiteer eller valg til kommunestyre
- Endring til sunnere kosthold i familien
- Ytterligere indikatorer på at kvinner, familie eller landsby løfter seg ut av de fattigste kår

Bidraget fra Norge til UPLIFT økes
Årsmøtet 16. juni: Det manglet ikke på motiveringen!
1.000 kvinner i Uganda

Venner av UPLIFT har blitt medlem av FOKUS

Nærmere bestemt FOKUS (Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål) – se www.fokuskvinner.no eller god oversikt på Wikipedia. VUP-styret fremmet søknad innen fristen 1. september.
Styret i FOKUS la frem sin anbefaling, Liv og Michael Vitols var tilstede og fikk 10 minutter til å fortelle om UPLIFT og VUP, og søknaden ble enstemmig godkjent!
Som ledd i dette har VUP nylig etablert et kvinneutvalg med Hildegunn Kittang, Inger-Johanne Svenn og Liv Vitols. Tre erfarne medlemmer som skal ‘passe på’ at UPLIFT opprettholder fokus på kvinners rettigheter og likestilling.
Så da kan vi vel trygt si at VUP er i FOKUS?
Lokale landsbygrupper

The teaching work is very encouraging. All the mentors and the coordinators are very active...”
Graduation Ceremony



UPLIFT og FNs globale mål

Blant de fem første hovedmålene utgjør hele 3 av dem –No Poverty / Quality Education / Gender Equality – UPLIFT-programmets overordnede mål. Ja, de gir faktisk UPLIFT sin eksistensberettigelse.
Åpningssiden har et eget oppslag knyttet til mål nr. 5 (på norsk: Likestilling mellom kjønnene), med fokus på myndiggjøring av kvinner og jenter. Klikk på det store bildet for å åpne videoen for FN-årets kampanje 2016: The Year for Global Girls! Eller scroll ned og klikk på et av hovedmålene (Goals). På norsk, se nederst på Norads nettsted:
www.norad.no/om-bistand/barekraftsmalene
Portrettutstillingen UPLIFT WOMEN
Mange flotte fotoer av deltakere ved UPLIFT's prosjekt,
vil bli vist i gallerí elelénn i Lillehammer i tiden 4. juni–25. juni.
Siste nytt fra UPLIFT
Ca. 1.370 har bestått eksamen, vitnesbyrd er til trykking.
Hjelp til en bedre fremtid
Også i Uganda, i grenselandet mot Sudan, førte Kony’s krig mot egen sivilbefolkning til en strøm av flyktninger. Mange fant ly i West Nile, i ytterkant av distriktene vi har kalt ‘UPLIFT territory’. For 6 år siden var noen av oss som nå er venner av UPLIFT tilstede ved en eksamensseremoni i Anaka. Det er en av flere landsbyer som tok i mot internflyktninger. Her underviste UPLIFT ungdommer – barn av de flyktningene som ble boende og integrert i lokalsamfunnet.
Rapport fra UPLIFT
Vi sakser fra brevet:
Og videre, om lærernes frivillige arbeid:
I november står eksamen for døren for årets kull. Eksamensoppgavene er fastsatt og under opptrykk. Vi har overført penger. Neste store utgift er trykking av vitnesbyrd – nesten like mange, etter fjorårets resultat å dømme. Også til det behøves nye bidrag, i tide – for det tar tid å skrive navn med stor, sirlig skrift på 1.500 certificates!
Også UPLIFTs nyutdannede lærere får vitnesbyrd
– her med ‘datahåndskrift’
Nye medlemmer
Graduation Ceremony – BLI MED!
Vi er invitert til eksamensfeiringen for 2015-kullet på 1.500 elever den 14. januar, 2016 med tredagers utflukt til West Nile. Vi vil foreslå et (typisk) 10-dagers opphold som inkluderer to helger. Det betyr avreise fra Norge fredag 8. januar og returreise 18. januar fra Uganda. Samlet pris for hotell m/ frokost, hele utflukten og flybillett ved snarlig bestilling er i overkant av 10.000 kr. Vaksiner + evt. minisafari kommer i tillegg.
Om du fortsatt er i tenkeboksen, ta gjerne kontakt nå!
Når det handler om
glede og selvtillit –
– spiller mennene
også en rolle
"Certificate" - en kilde til stolthet og økt selvtillit
Med de yngste som forbilde – kan også de gamle stå frem og ta ordet ’in public’
2015 var det året da hjemmelaget vant!
Welcome, UPLIFT! Welcome, Norway vis’tors!
En annerledes skoletime
1.700 klare til å få prøvet sin nye kunnskap
Det er ofte de unge som må hente vann
– mens de gamle må lære dem om renslighet.
I oktober la en oversvømmelse hele hans jordstykke under vann og ødela avlingen som hans store ‘extended family’ lever av. Med det ble enda en sten lagt til byrden. Inntil jorda kan nydyrkes, kjøper han en kurv med fisk fra lokale fiskere, som han så går fra hus til hus med for å selge til en liten fortjeneste. For en familie på tolv er det bare så vidt det holder til et måltid om dagen. Denne situasjonen er ikke utypisk. Flomskaden berører flere, også noen naboer er dårlig stilt, og de hjelper hverandre som best de kan. I Uganda er det ikke gitt at myndighetene kan bidra til å erstatte det som er gått tapt.

I skrivende stund gjennomføres eksamen i flere områder i fylkene Nebbi og Zombo. Da er 1.700 voksne klare til å få prøvet sin nye kunnskap. Så står eksamensretting for døren, deretter forberedelse av seremonien i januar. Og ikke minst, et av studieårets mest motiverende tiltak: Trykking av eksamensvitnesbyrd, som det håndfaste bevis på en ny virkelighet!
Rørende takk til UPLIFT
Like før 17. mai fikk vi en øyeblikksrapport fra UPLIFT som viser at undervisningen og andre aktiviteter er i god gjenge, - og at vi har spilt en rolle! Hør bare:
Etter eksamensfeiringen i januar, kom det en henvendelse fra Kongo: En gruppe på 90 kongolesiske kvinner sendte en delegasjon til Ndeu (årets nye satsingskommune i Nebbi) for å anmode UPLIFT om å arrangere en klasse for dem, nær grensen. De mente at folk ikke kunne komme helt fra Europa for å overvære en landsbyfeiring, om ikke lese- og skriveopplæring var viktig og nyttig.
Inspirasjon fra Hizzaya
Til dere som er nye venner i vår beskjedne forening: Hizzaya Hizzani er UPLIFTs direktør – og de som kjenner ham vil si at snarere enn ‘sjefen over alle sjefer’ er han ‘tjeneren til alle tjenere’, de som frivillig deler sin kunnskap med de tusener som søker den. Da vi en gang i mai stilte spørsmål om forståelsen av en setning i ovennevnte rapport (i avsnittet Learners) vedr. mentorenes roller både som ‘leverandører’ av stavelser (syllables) og som jordmødre (midwives) – slik at elevene kan gi liv (delivery=fødsel) til ord og språk – fikk vi som presisering en liten utredning om undervisningsmetoden som vi velger å ta inn her. Mange har lurt på dette, og funnet det vanskelig å forklare hva som er så spesielt med
UPLIFT-programmet – utover den profilen som ble tegnet i Desemberbrevet under stikkordet “Hvorfor UPLIFT?” Her følger det lille lynkurset, hentet ut av Hizzaya’s mail.
I would like to answer the question on Delivery by 3 examples
First, the sounds of all Bantu languages such as Luganda are the same in both writing (orthography) and pronunciation (phonetics). The Swahili sounds of the word father, "ta-ta" or "ba-ba", for example, are the same in both orthography and phonetics. These same sounds, moreover, are already in the mind of the adult learner. One can even hear a very young Bantu child "delivering" them: ta-ta, ba-ba. So the only work that a mentor does for the adult learner is to help him deliver the sounds: identify them, pronounce them, and write them himself (a role similar to that of a midwife).
Secondly, the syllables in the UPLIFT book serve as models for the learner to produce ("deliver") her own syllables ("children"). The learner is not expected to learn the syllables by heart as in the Spelling (ABC) literacy model. From the syllables ma-la-ri-a, for example, the learner can deliver the following children with the help of a mentor (midwife ): mother "mama", sleep "lala", lament "lalama", nurture "lea" or "ama", yogurt "mala" and be careful "halahala".
Third, it is easier to recognize words through syllables such as brother "ka-ka" and produce new words from them, than through the alphabet k-a-k-a (in English "kay-ay-kay-ay"). The syllabic approach, moreover, awakens the sleeping syllables in the mind of a learner which makes it easier to form new words. It is the syllables ma-la-ri-a, for example, that enable the learner to recognize the word malaria and form the new words above using its syllables. The role of the mentor is that of a midwife: assist the learner to produce "deliver" the words himself by the Questioning method: How many sounds can you hear from the word ma-la-ri-a ? Which words can you form from the sounds ma-la-ri-a ? (Consonants in Bantu languages, incidentally, have no sounds without vowels. That is to say, it is the vowels that produce sounds).
Voksenopplæring på landsbygda! Enkelt? Avansert! Og dette er nøkkel nr. l i UPLIFTs lokale bekjempelse av fattigdom i sør – som en håndfull i nord har valgt å støtte opp om.
Sterkere lokal forankring
Nytt år - nye muligheter


På den store dagen satt festtalerne i kø på første rad i skyggen under telttaket, og ‘for åpen mikrofon’ overgikk de hverandre i ros til UPLIFT. Denne gang med taler av 5-6 politiske ledere fra tå til topp – heriblant et kvinnelig parlamentsmedlem – og ikke mindre enn 3 norske venner av UPLIFT! [Med oversettelse til Alur sprakk vel tidsrammen for “UPLIFT and Norway Partners” aldri så lite (– i programmet satt til kl. 2:10–2.25 p.m.)...


Nødhjelp eller utviklingshjelp?
Desember 2013
Verden har mange mørke skyer i horisonten.
Når noen er i nød vil vi gjerne hjelpe. Når nød rammer som katastrofe, må det en global dugnad til. Før var dette et sjeldent skippertak, nå ser det ut til å bli noe vi må regne med. På Filippinene ble 13 millioner direkte og indirekte berørt av tyfonen.
Men så finnes det også solskinnshistorier.
Historien om UPLIFT er en av dem. Her er nøden av en annen art. Det er en historie om nødvendigheten av kunnskap – både for å bekjempe egen fattigdom og for å stå rustet til å hjelpe andre.
Det er ingen motsetning mellom behovene. Her har verdensborgere et dobbelt ansvar.
For om vi stiller spørsmålet:
Nødhjelp eller utviklingshjelp? – så må svaret i dag bli:
“Ja takk, og vær så snill, begge deler.”
På ‘bistandsspråket’ skilles det gjerne mellom nødhjelp og utviklingshjelp. Nødhjelp skal møte et akutt behov – for mat, medisin, rent vann og tak over hodet – som følge av krig eller naturkatastrofe eller at avlinger slår feil i områder hvor folk allerede lever på eksistensminimum.
Utviklingshjelp har mer langsiktige mål, der folk som har mulighet til selv å forbedre sine livsbetingelser får ‘drahjelp’. Ved siden av å holde nøden fra livet i den daglige kamp mot fattigdommen er slik hjelp også forebyggende. Vi som er venner av UPLIFT vet noe om dette.
ETTER AT vi gikk inn i desember har vi fått vite at 2.005 (!) voksne har vært oppe til eksamen for å få prøvet og bekreftet sine nyervervede kunnskaper. Vi vet at evnen til å lese og skrive er døråpneren til en større verden. Men vi vet også at ett års opplæring under trærne har gitt hver og en av disse to tusen et veritabelt nøkkelknippe til konkret deltagelse i den lokale samfunnsbygging. Til sammen gir disse kunnskapene motivering og mulighet til å skue utover gamle grenser.
Om en måned vil åtte av oss få møte dem. De, på sin side, vet at vi kommer på besøk og vil vente i nysgjerrighet, og undres over hva slags folk vi kan være, som har hjulpet dem uten å kjenne dem. Da skal vi hilse fra dere andre også. I den anledning har jeg gjort meg en refleksjon, sett fra denne nordlige, overflodens breddegrad.
500 kroner betyr opplæring til10 personer i ett år
Oktober 2013
For det er ikke til å komme forbi: Alt frivillig og ulønnet arbeid til tross, er det stadig noe som koster penger. Her er noen eksempler på enkeltutgifter i 2013 (pr. person).
- Et lærehefte på eget morsmål: 9 kroner
(til odel og eie, men til glede for flere) - En ungdoms ‘årsandel’ i en fotball: 3 kroner (når man spiller på lag)
- Eksamensutgifter: 2 kroner (trykte oppgaver, oppsyn, retting, m.m.)
- Avgangsseremoni og signert vitnesbyrd: 3 kroner
(men av uvurderlig verdi)
Disse er jo de små utgiftene. Og det finnes noen flere slike. Men det som koster er transport til fjerntliggende klasser og et måltid – 8 ganger i måneden for lærere og koordinatorer, gjennom læreårets hhv. 10 og 11 måneder. Og til månedlige samlinger, pedagogiske ‘refresher courses’. Det ganske spesielle for 2013 (se August-brevet) var investeringen i to mopeder. Men den utgiften vil fordele seg på flere år fremover. Når vi tar hensyn til det, vil samlet kostnad for året, regnet pr. elev, ligge under 50 kroner!
Eller uttrykt på en annen måte: Et bidrag på 500 kroner betyr opplæring til lese- og skrivekyndighet og andre betydelige ferdigheter til 10 personer – med ringvirkninger som oppløfter andre som også sliter med å holde fattigdommen fra livet. Da er det ikke lenger vi – eller du – som har ballen. Den har de selv, og de spiller den videre.
Styret i Venner av UPLIFT har satt seg fore å bidra til årets budsjett med
kr. 60.000 ($ 10.000) som utgjør to tredjedeler. Pr. 1. august er det overført $ 7.200 til UPLIFT og vi har to måneder senere ikke nådd opp til de neste $ 1.000 som burde sendes. Skal vi håpe på at opprettelsen av nettsted for vår forening (fortsatt uten medlemskontingent) vil bringe flere medlemmer og nye frivillige bidrag? (NÅ er det nok du som har ballen).
UPLIFT’s første motoriserte transport

Det overbringes en varm takk fra UPLIFT’s Hizzaya Hissani, etter at de for ti dager siden mottok $ 2.000 fra Venner av UPLIFT. Med denne overførselen er VUP’s bidrag pr. 1. august kommet opp i $ 7.200, av årets budsjetterte $ 10.000. Pengene kom ‘at a very right time’, ifølge Hizzaya. Etter innkjøp av mopeder til de to koordinatorene
(– UPLIFT’s første motoriserte transport siden begynnelsen i 2001 !) har han holdt igjen på utbetalinger der disse kan vente. Som Hizzaya hverdagslig uttrykker det: “[Personally] I can manage very well without money. I only worry when we do not have money for the project.” Vel, nå kan han slippe tøylene litt ut igjen.

Venner av UPLIFT
Margit Haslunds veg 26
2614 Lillehammer
NORWAYTlf. 0047 930 25 414